Futura Élményközpont

Négy épületszinten a négy őselem – Víz, Föld, Levegő, Tűz – titkai. Átélni – Kutatni – Játszani: 3 600 m2-es épületben. 2 000 m2-es kiállítótérben, a 300 éves egykori gabonaraktár falai között feltárni a természet varázslatait. Sok izgalom, rejtély, számos válasz, rengeteg tudnivaló, több mint 50 bemutató eszköz, több mint szórakozás. A természet tisztelt, csodált, nem értett, vagy éppen félelmetesnek vélt törvényszerűségei együtt, egyetlen épületben, testközelben. Izgalmas tanórák, maradandó ismeretekkel – kortól függetlenül.

A VÍZ SZINTJE

A FUTURA földszintje olyan természeti jelenségeket mutat meg 20 m2-en, amelyekért valójában a Földet kellene körbekerülnünk. Hegyek, folyóvölgyek, tavak, hajózó csatornák és a tenger is elénk tárul, de nemcsak szép tájképként, hanem élő, lüktető, öntörvényű, nem ritkán kérlelhetetlen természeti erőként.

A FÖLD SZINTJE

A kiállítási elemek látványosan szemléltetik az energia-megmaradásra, a gravitációra és a tehetetlenségi erőre vonatkozó legfontosabb fizikai törvényeket.

A LEVEGŐ SZINTJE

A levegő birodalmában a szél természetformáló munkáját a Homoksivatag mutatja be, ahol homokdombok vándorolnak és homoklavinák születnek percről percre.

A hangok varázsa – a Suttogó tükör 30 méteres távolságból is hallhatóvá teszi a közelről is alig érzékelhető hangokat. Az óriás orgona különleges hangszer, melynek billentyűi igazi orgonasípokat szólaltatnak meg.

A TŰZ SZINTJE

A tetőtérben vannak hozzánk legközelebb a csillagok és az égbolt. Hol is lennének másutt a csillagászattal kapcsolatos eszközök? A mobil planetárium virtuális űrutazásra hív a csillagok birodalmába. 

Nyitva tartás: naponta 10.00-18.00 óra